Μάθετε για το φυτό Stevia

To σύμμαχό σας στην Υγιεινή Διατροφή

 Τι είναι η Στέβια;

Το φυτό Στέβια (γνωστό και ως Ka'a He'e), ή «καλό δέντρο» είναι πολύφυλλο φυτό, το οποίο αναπτύσσεται στις δύσκολα προσβάσιμες περιοχές των βουνών της Παραγουάης και σε μερικά σημεία της Νοτίου Αμερικής.

Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων (Compositae). Η Στέβια είναι πολυετής θάμνος, ο οποίος φτάνει το ύψος των 60 εκατ. στα καλλιεργημένα φυτά και των 90 εκατ. στην άγρια φύση. Η αρχική της προέλευση είναι από την Παραγουάη.

 Η ιστορία της

Το φυτό το χρησιμοποιούσαν επί αιώνες οι ιθαγενείς της Παραγουάης και χρειάστηκε πολλά χρόνια, για να γίνει γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ευρώπη οι ιδιότητες και χρήσεις αυτού του "μαγικού" φυτού είχαν γίνει γνωστές κατά τον 16ο αιώνα από τον Ισπανό Francisco Hernandez, όπου αναφέρει τη χρήση του ως γλυκαντικό και ως ιατρικό φάρμακο με θεραπευτικές ιδιότητες.

Το 1887 ο Sandiago Bertoni έκανε ξανά γνωστή τη στέβια στο δυτικό κόσμο, μαζί με τον Παραγουανό συνάδελφό του Rebaudi, γι' αυτό και η σημερινή διεθνή, επιστημονική βοτανική της ονομασία είναι Stevia rebaudiana Bertoni. Η λέξη στέβια για το γένος δόθηκε προς τιμήν του Παραγουανού καθηγητή Stevius.

Το 1931 στη Γαλλία χημικοί απομόνωσαν και τις δύο πιο σημαντικές γλυκαντικές ουσίες της στέβια, δηλαδή της Στεβιοσίδη και της Ρεμπαουντιοσίδη Α, που είναι υπεύθυνες για τη γλυκιά της γεύση.

Το 1970 στην Ιαπωνία, εγκρίθηκε η χρήση της στέβια ως τρόφιμο και ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύτηκε η χρήση χημικών γλυκαντικών ουσιών!

Στις 11-11-2011 η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει την έγκριση της στέβια ως τρόφιμο και ποτό. Έτσι από τις 2-12-2011 με απόφαση της Ε.Ε γίνεται πλέον νόμιμη η χρήση στις ευρωπαϊκές χώρες.

 Τα οφέλη

Το φυτό Στέβια θεωρείται από πολλούς ως το γλυκό της χιλιετίας, όχι τόσο για την γλυκαντική του αξία, όσο για τις μηδενικές του θερμιδικές ιδιότητες και τις ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Παρακάτω, απαριθμούνται μερικές από τις βασικές ιδιότητες της isostevia, οι οποίες την χαρακτηρίζουν ως ένα πραγματικά μοναδικό προϊόν.

Δεν περιέχει θερμίδες
Κατάλληλο για υπέρβαρους

Κατάλληλο για διαβητικούς
Δεν επιδρά στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

Κατάλληλο για υπερτασικούς
Δεν επιδρά στην αρτηριακή πίεση

Δε συμβάλει στο σχηματισμό
τερηδόνας και πλάκας στο στόμα

Ενδείκνυται για ψήσιμο
σε υψηλή θερμοκρασία

Ιδανικό
για γλυκίσματα

Εξαιρετική γεύση
στα ροφήματα

Δεν προκαλεί
αλλεργίες

Δεν είναι
τοξική

Δεν υπάρχει δυσανεξία
στη στέβια

Δεν περιέχει
Γλουτένη

Παράγεται
στην Ελλάδα

 

H isostevia απευθύνεται σε όσους έχουν επιλέξει έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς όμως να στερούνται απολαύσεις λόγω θερμίδων, αλλά και σε όσους δεν τους επιτρέπεται να τρώνε γλυκά ή ζάχαρη, λόγω παχυσαρκίας ή διαβήτη

B2B CUSTOMERS